Utställning om Campus Gräsvik BTH 2010

Utställning 24 april – 30 augusti 2009

Högskolebiblioteket Blekinge Tekniska Högskola

 

Gestaltning av arkitekturen och interiören av utbyggnaden på Campus Gräsvik,

BTH. Utställningen gavs form efter högskolebibliotekets lokaler en trappa upp.

 

Interiör- och exteriörbilder (perspektivbilder) trycktes på transparenta plexiglasskivor och skapade ett rum i rummet som höll samman det i färg och form. Öppenhet, insikt och utsikt var ledorden när utomhus och inomhus kunde blandas på detta sätt. En flygbild över hela campusområdet trycktes upp som storbild och placerades på den rundade hisstrumman som avgränsade rummet.

Strukturöversikter fick en helt ny skala när de trycktes på en stor mjuk matta som skräddarsyddes för rummet. Kuber i rött och gult formgavs och placerades på mattan, för att skapa en känsla av bygge, arkitektur och lekfullhet. Färgerna är desamma som kommer att finnas i interiörerna. De är funktionella, man kan sitta på dem och samtidigt se på strukturöversikterna och de har också ett symboliskt värde som byggklossar där de signalerar lekfullhet och lusten att bygga. Homo ludens – den lekande människan – människan som hittar lösningar och är kreativ - får stå som symbol för BTH:s studenter och lärare.

En stor bok sammanbands för att kunna visa detaljritningarna. Besökarna kunde också följa nybyggnationen ”live” via webbkamera på BTH:s hemsida eller se på modellen från Arkitektkontoret. På en touch-screen med mera information kan vi också se en datoranimation med ljudsom  låter oss flyga in likt fåglar över den nya runda entrébyggnaden. Med häftiga kameraåkningar kommer vi in i entrén och vidare in i nybygget. Genom perspektivförskjutningar, rörelse, olika skärpedjup och kontrasten mellan lugnt och avskalat och färg, fart och studenter som sätter symboliska och bildliga avtryck på högskolan initierar filmen en start på verksamheten i de nya lokalerna.

 

Produktion av datoranimerad film, Johan Wiggberg och Marcus Westin, Get Real.

Finsnickeri, Bengt Bergqvist, Snickerispecialisten.

Tryck på plexiglas och storbild, A-Skylt

Uppdrag från Informationsavdelningen på BTH, Maria Agnesson och Lennarth Förberg.

Ritningar JAARK Arkitekter, Anders Larsson och Tranberg Arkitekter.

Invigning Elisabeth Permlid.

Invigningstal av rektor Ursula Hass, arkitekt Anders Larsson berättade om bygget och Torun Ekstrand presenterade utställningen, 24 april 2009.

Xpo Digitala Medier 2009

Är du nyfiken på vad som händer inom digitala medier?

Föreläsningar, utställningar, invigningar och aktiviteter på Östra Piren i Karlshamn 29-30 maj 2009

 

Projektledare för Xpo 2009 - ett program om digitala medier med utställningar och presentationer av examensstudenter på Blekinge Tekniska Högskola, föreläsningsprogram samt invigning av Thomas Broomées skulptur.

Utformning av tema till Deltat, i Tetris-spelets jubileumsanda.

 

Ett samarbete med BTH, Digitala Medier, NetPort.Karlshamn, Statens Konstråd,

Karlshamns fastigheter och Blekinge UPP.

 

Kan ljud ljuga och förföra?

Vad är sociala nätverk på webben?

Kan datorn skapa konst?

Vad gör en Guldbaggevinnare på BTH?

Hur ser webbportalen för Östersjöfestivalen ut?

Hur sänder man” live” från sin mobiltelefon till webb-TV?

Vad gör kvinnorna med digitala kameror i Rwanda?

Hur skapar man ett upplevelserum?

Vad finns under det svarta skynket på Hellerströmska Torget?

Lever vi i förståelsesamhället eller i kunskapssamhället?

Hur gör man en animerad kortfilm?

Vill du dela med dig av musik på webben?

Hur kan man porträttera människor som genomgått en hjärttransplantation?

Vad är Glitch?

 

I en serie föreläsningar kan du lyssna på bl.a. filmregissör och gästprofessor Kjell Grede, framtidsanalytikern Troed Troedsson, Måns Adler från Bambuser och Daniel Johansson, forskare i digital musikdistribution på BTH. Dessutom föreläser Kerstin Gustafsson och Pirjo Elovaara om ett forskningsprojekt på BTH och i Rwanda. Universitetsadjunkt Mattias Schertell berättar om Facebook, Twitter och andra sociala nätverk på webben.

Och, inte minst – kom och lyssna på en rad modiga examensstudenter.

 

Som pricken över ” i” överlämnas Thomas Broomés skulptur ”Hålla Handen” av Statens Konstråd, VD Mikael Adsenius, till Östra Piren. Cool Core Audio inviger en ljudinstallation som omger den under invigningsdagarna.

 

Ur föreläsningsprogrammet...

 

Kjell Grede föreläser om studenter, filmen och livet

Filmregissören och manusförfattaren Kjell Grede talar fritt om studenter, filmen och livet.

Kjell Grede är gästfprofessor på BTH och arbetar med både studenter och lärare inom

programmen digitala medier. Han var tidigare rektor för Dramatiska Insitutet.

”God, afton, herr Wallenberg”, ”Hipp hurra!” och ”Hugo och Josefin” är några av de filmer han regisserat. TV-serierna ”August Strindberg ett liv” och ”En dåres försvarstal” regisserade han för TV. Kjell Grede har också skrivit en rad filmmanus och samarbetat med Ingmar Bergman. För filmen ”Hipp Hurra!” erhöll han både en Guldbagge och pris för bästa film vid Venedigs filmfestival.

 

Live-sändningar från din mobilelefon till webb-tv

Måns Adler, grundare av Bambuser. Måns Adler har iakttagit två starka trender. Den ena är användningen av mobiltelefonen som kamera, den andra är livesändningar via webb-tv. Resultatet av de två är Bambuser.com. Idén är enkel: Ett YouTube fast live. Idag har Bambuser ungefär 4 000 registrerade användare som finns över hela världen. Genom Bambuser kan vem som helst med en mobil sända varifrån som helst. Det kan handla om allt ifrån krigsrapportering, olyckor eller konserter. http://bambuser.com

 

Invigning av Thomas Broomés skulptur ”Hålla handen”,

Hellerströmska Torget, Östra Piren.

Mikael Adsenius, VD Statens Konstråd, överlämnar konstverket.

Avtäckning & invigning Lena Sandgren, ordf. kulturnämnden och Sven-Åke Svensson, kommunalråd. Thomas Broomé berättar om sitt konstverk.

www.thomasbroome.com  www.statenskonstrad.se
Fredrik Häthén och Calle Leppäjoki, Cool Core Audio, deltar med en ljudinstallation.

Ljudinstallationen kommer sedan att omsluta torget utanför högskolan under fredag och lördag.

 

Share or get nothing

Daniel Johansson, industridoktorand i datavetenskap vid Bleking Tekniska Högskola och KTH i Stockholm. Han forskar kring digital musikdistribution och hur konsumtionsbeteenden förändras på grund av det rådande teknikskiftet. Han är VD för TrendMaze, ett bolag som analyserar artisters popularitet online genom att samla in och bearbeta statistisk och data från en mängd olika tjänster samt skriver för musikbranschens nyhetstjänst Musikindustrin.se. Daniel Johansson pratar om ”Share or get nothing”, tillgänglighetsparadigmets påverkan på mediekonsumtionen.

Kl.13.05 -14.00.

 

Från kunskapssamhället till förståelsesamhälle?

Troed Troedson, samhälls- och framtidsanalytiker, hjälper oss att se runt hörn. När framtiden inte längre är en förlängning av vår historia krävs det mer analys, längre resonemang och en annan förståelse än förut. Troed föreläser om detta med mycket humor men med ännu mer allvar. Nu är han tydligare, mer konsekvent och otåligare än någonsin tidigare. Troed får oss åhörare att tänka nytt, ifrågasätta och komma till oväntade slutsatser.www.paradigmmaklarna.com

 

Vad är sociala nätverk på webben?

Mattias Schertell, universitetsadjunkt, föreläser om sociala nätverk som t.ex. Facebook, Twitter och hundratals andra möjligheter att ha nära kontakt med människor över hela världen som har samma intressen som du.

 

Kvinnor, korgar och kameror - Digitala medier i Rwanda

Följ med oss till Rwanda, ett vackert land i Östafrika! Utgångspunkt är vårt projekt som handlar om hur man kan kombinera traditionella korgmakartraditioner med digital teknik. Vi berättar om spännande och givande träffar med kvinnor på landsbygden och de gemensamma digitala fotoövningarna - allt detta kryddat med våra reflektioner.

Pirjo Elovaara och Kerstin Gustavsson

 

Presentationer av examensarbeten

 

Passa på att se utställning av närmare 30 examensarbeten som studenterna på BTH Karlshamn presenterar. Kort- och långfilmer, musikvideos, 3D-grafik, grafiska profiler, spel för dator och webb, Iphone-applikationer, interaktion med ljud, bildbehandlingsprogram, datorprogram som skapar konst utifrån bestämda och slumpade parametrar, webbsidor, ljud till film och spel, serious games och mycket mera från studenterna på Digital Bildproduktion, Digitala Spel, Digitala Ljud och Webbutveckling. Studenterna på Crossmedia och Upplevelseproduktion presenterar en en rad koncept och produktioner de skapat där upplevelser, deltagande och rumsgestaltningar är några komponenter.

 

Det kommer också att vara spännande aktiviteter för ung som gammal – både digitala och analoga. Bl.a kan du besöka biorummet, rita direkt på väggarna, bli fotograferad och sedan ”manipulerad” i rummet där vi fotograferar besökare som sedan retuscheras live på storbildsprojektor. För de som gillar spel finns en spelhåla med både konsol och datorspel framtagna på Östra Piren. Vågar du utmana en spelkonstruktör? Crossmediastudenten Rasmus Runeson samordnar aktiviteterna och Loungen i Deltat.

 

Glitch Art

På Karlshamns Konsthall visas dessutom en utställning om Glitch-art. Glitch art är digital konst där konstnären stimulerar dataprogram och teknik att bete sig abnormalt och sedan fånga det visuella resultatet som uppstår. Ta chansen att se några av pionjärerna inom Glitch art.

Konstnärer: Ant Scott (UK), Tina Frank (AUT), Anton Marini (USA), Chris Davenport (UK). Projektet är en del av Patrik Broos examensarbete på Crossmediaprogrammet. Utställningen pågår 16 maj-7 juni.

 

Xpo 2009

Grafisk formgivning, Hans Claesson. Webb, Mattias Schertell. Program, Rasmus Runeson.

Samordning NetPort med Cissi Dahl, Marie Rosengren, Micke Gunnarsson, Helena Collin.

Hanna Dahl och Mattias Andersson från Blekinge UPP, coaching muntliga presentationer med studenter. Jubileumsåret BTH, Informationsavdelningens Maria Agnesson.

www.digitalamedier.bth.se/xpo