Konstnär: Pia König

Titel: En särskild dag

Plats: Spandelstorpsskolan, Karlskrona

Invigning: 17 november 2006

Teknik: Laminat

Verket består av tre delar inomhus och sex delar utomhus på fasaderna.

Projektledare: Torun Ekstrand

Beställare: Karlskrona Kommun

Text om konstverket till skolans elever: 

En särskild dag

Pia Königs konstverk kan kallas gåtor eller ledtrådar till olika berättelser eller mysterier. De bär på en massa hemligheter. Alla delar var för sig, eller alla delar tillsammans innehåller inte bara en historia, utan många.

 

Inomhus mellan den nya och gamla skolan finns tre delar, varav ett är rörligt och går att snurra på. Utomhus på de tre fasaderna på förskolan sitter sju cirkelformade konstverk. Alla konstverken hör ihop. De pratar stillsamt med varandra. Du som går här på förskolan eller skolan kan höra vad de säger. Vissa saker återkommer på båda platserna, både inomhus och utomhus. Leta gärna sambanden mellan dem och skriv deras egna berättelser, och tänk på vad som brukar finnas vid regnbågens slut.

 

Vissa saker som man har hemma i sitt rum betyder extra mycket för en. De är som varelser som kan leva upp när som helst man vill det, i magins och fantasins tecken. De sakerna kan vara nästan som ens bästa vänner. I Pia Königs konstverk kan man finna en del saker, men också växter och annat hämtat ur naturen. Där finns också saker man brukar använda varje dag och kanske inte alls SER. Pia har plockat fram en del av dessa och gjort dem synliga igen i sina konstverk.

 

Något borttappat, något ur garderoben, något som trillat från trädet, något från Karlskrona...Vardag och poesi blandas. Verklighet blir magi och magi blir verklighet. Magikerns hatt är lämnad på Spandelstorpskolan, vem ska våga sätta på sig den?Invigning / PressvisningDetta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.


Hur kom konstverket till?

När förskolor och skolor byggs om eller byggs nya ska 1% av byggkostnaderna gå till konst. I Karlskrona kan vi vara glada att kommunen driver dessa frågor och ser till att det kommer konst till alla nya platser.

 

En fristående projektledare utses och en referensgrupp bildas. På Spandelstorpskolan bestod denna grupp av rektorer, lärare, pedagoger, förskolepersonal och elever. Gruppen beslutade att konst både inom- och utomhus skulle komma flest till glädje. En massa idéer och tankar om konst diskuterades. Här kan du läsa några röster och önskelistor:

”Något man får bestämma själv vad det är”

”Något som säger att här är det skönt att vara”

”En hand som sticker ut eller något man kan sticka in handen i”

”En luftgubbe som flyger omkring i luften vore roligt”

”Beröra alla sinnen”

”Magi och saga arbetar vi mycket med”

”Min lillasyster gillar dinosaurier, det kunde de ha på förskolan”

Pia König En särskild dag

Förberedelser

Detta bildgalleri kräver att du har javascript
aktiverat och
Flash installerat.